Abbey Lane Private Patio

The first stage was demo’ with removing existing concrete and timber walls. The new design had no need for previous work or features, and we removed all of the old landscaping to start from scratch.

We used landscape design drawings and installed the retaining walls. Then we hit a trouble spot, and I love when this happens!!

We realized from the drawings that one of the corners was too close to the house so we curved the retaining wall to open up the space. The clients loved it! While this added complexity to the job, it didn’t add any cost and the creative solution ended up with better flow into and through the yard.

The visual aesthetic became a unique and great surprise from the initial ideas. Sometimes encountering an obstacle can lead to an outcome and result that is better than we imagine.

We used 12×24 “NEW STONE” slabs with a charcoal double sailor border. This required a lot of custom cutting to make the slabs line up perfectly, and our team was up for the task. The end result was tight and ended up with no gaps or flares in the fit and finish.

The wooden screen for privacy was a client “must” and the final result really made for a courtyard that allows for family and friends to gather in an intimate space.

We added lighting to the project, which was a part of the original quote. The clients really liked the effect, so we added another layer of lighting to expand and create a sense of depth to their yard, which looks amazing from inside the house looking out. Their treeline at the edge of the green belt changed from being a dark distant idea, bringing the elements of nature to a picturesque display.

The final touch was helping the clients to bring together the fire table, allowing all season use of their new private courtyard.

– Ajool Adi, Owner Coastal Design Landscaping

The Bamboo Jungle

We dug in with a big excavator and had to delve two and a half feet deep (a total of twelve dump trucks!) to remove all the bamboo roots!!

The topsoil was nearly 200 cubic yards to refill and bring it back up to grade. We also removed the original stone retaining wall, which in its previous form choked the front entrance to the house. 

Our design was to create a brighter space and open up the front door area. This has the added benefit of more security as well as increased curb appeal. 

A new retaining to frame a front porch and patio with new stairs to the side yard were installed. The entire driveway was done in blacktop leading to the patio itself which was made of Indian Summer Pavers in a pin-wheel pattern.

This somewhat modest design had new turf, irrigation, plants and lighting as well. Sometimes certain designs don’t need to be overly complex, and these clients really valued an open and clean style. 

– Ajool Adi, Owner Coastal Design Landscaping

Keets

We came in and blasted through the entire front yard and driveway on this project. The entire original space had to be excavated completely: all the vegetation, lawn, retaining walls, sidewalks & stairs had to go. 

Then we called in a drainage and plumbing company to redo the perimeter drain, as well as replace the water main to allow for new lines and prevent any future issues as the new features were installed by our team. This preliminary work is important on extensive projects like this.

The retaining walls were a combination of different size blocks, which makes for a tricky installation but really adds a lot of beauty and character to the final aesthetic.

The clients wanted to use natural elements into the design. We used five and six foot long basalt stone stair treads to lead through the yard, connecting to paving stone pathways from the front door to the street. This combination of really refined paving stones and the natural stone softens the hard lines which adds for a strong presence and positive final impact. 

The curved front door landing and pathways added a lot of customized cutting but created a cool, natural flow. The garden was bordered in by retaining walls, which is a lovely way to add elevation. The original slope of the lawn was transformed into a multi-layered approach with four different tiers.

Planting was a fun experience. We met the clients at the nursery. We pulled out plants, laid out demo gardens and really enjoyed the whole experience. The nursery can be an overwhelming place for clients, so our zest and laughter while ensuring the right selection of sun worthy and shade healthy plants were all going to fit the final vision. The plants were delivered to the site after the clients made the final approval, and we planted the entire garden with much welcomed ice cream breaks throughout the day!

The only issue or clients have now is the high traffic of neighbours stopping and admiring their new front space!!

– Ajool Adi, Owner Coastal Design Landscaping